Ciasto Migotka

4.96 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Bardzo lekkie, delikatne ciasto z nutą waniliową. Łatwo się je robi i dobrze smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj,
    3/4 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    szczypta soli,
    szczypta proszku do pieczenia,
    2 łyżki oleju,
    2 łyżeczki kakao

    Masa:
    400 ml śmietany 30%,
    400 g serka mascarpone,
    2-3 łyżki cukru pudru,
    1 cukier waniliowy ew. kilka kropel esencji waniliowej.

    Beza:
    4 białka,
    1 szklanka cukru,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka octu,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego,
    2 łyzki rozdrobnionych orzechów włoskich.

    Dodatkowo:
    mały słoik dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki.
Wystaw ocenę:

4.96 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto migotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, nastepnie żółtka. Mąki z proszkiem i kakao przesiewamy przez sitko, stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na końcu wlewamy olej.
    Masę wylewamy na blaszkę ok 21x35, pieczemy ok.30 minut w 160 stopniach. Biszkopt studzimy.
  • beza 2. Beza:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie powoli po łyzce dodajemy cukier. Gdy piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści dodajemy mąkę i ocet. Na końcu wsypujemy barwnik, miksujemy do dokłądnego połączenia. Bazę wykładamy na blaszkę, posypujemy orzechami i pieczemy 10 minut w 160 stopniach i nastepne 30 minut w 90 stopniach.Po upieczeniu studzimy.
  • 3. Krem:
    Schłodzoną śmietanę i serek wkładamy do miski, dodajemy cukry i miksujemy do zgęstnienia.

    Przełożenie ciasta:
    Biszkopt (można nasączyć wodą z cytryną),smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy krem, na wierzch lekko dociskamy bezę. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować