Ciasto Migotka

  • wyświetlono: 10485 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 1

Bardzo lekkie, delikatne ciasto z nutą waniliową. Łatwo się je robi i dobrze smakuje.

lucyna19
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju,
2 łyżeczki kakao

Masa:
400 ml śmietany 30%,
400 g serka mascarpone,
2-3 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy ew. kilka kropel esencji waniliowej.

Beza:
4 białka,
1 szklanka cukru,
szczypta soli,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
odrobina czerwonego barwnika spożywczego,
2 łyzki rozdrobnionych orzechów włoskich.

Dodatkowo:
mały słoik dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Migotka

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, nastepnie żółtka. Mąki z proszkiem i kakao przesiewamy przez sitko, stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na końcu wlewamy olej.
    Masę wylewamy na blaszkę ok 21x35, pieczemy ok.30 minut w 160 stopniach. Biszkopt studzimy.
  • beza2. Beza:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie powoli po łyzce dodajemy cukier. Gdy piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści dodajemy mąkę i ocet. Na końcu wsypujemy barwnik, miksujemy do dokłądnego połączenia. Bazę wykładamy na blaszkę, posypujemy orzechami i pieczemy 10 minut w 160 stopniach i nastepne 30 minut w 90 stopniach.Po upieczeniu studzimy.
  • 3. Krem:
    Schłodzoną śmietanę i serek wkładamy do miski, dodajemy cukry i miksujemy do zgęstnienia.

    Przełożenie ciasta:
    Biszkopt (można nasączyć wodą z cytryną),smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy krem, na wierzch lekko dociskamy bezę. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto z beząciasto na imprezękremowe ciastoz nuta porzeczkową

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto chrupek

Dodane przez: ewaeu

Ciasto chrupek

Lubię , jak w cieście coś chrupie....

image-0nktxrn

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Kubanka

Błyskawicznie znika z talerzy....

Ciasto Advokacik

Dodane przez: mysweetalife

Ciasto Advokacik

Przepyszne ciasto wysoko procentowe.

poduszkowiec

Dodane przez: izaa_a

ciasto poduszkowiec

poduszkowiec to wilgotne ciasto...

image-09lk28p

Dodane przez: aliss06

Ciasto Popapraniec

Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu...

image-142aa9h

Dodane przez: Teodorka

Ciasto rafaello

Ciasto które wprost rozpływa się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE