Migdałowy placek ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Placek który piekła moja babcia, potem mama teraz ja :-)

  • 60 min

Składniki:


  • 4 jaja
    250 gram margaryny do pieczenia
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki wrocławskiej
    1 szklanka cukier kryształ
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kg śliwek
    4 łyżki płatki migdałowe
    kruszonka:
    20 dkg mąki wrocławskiej
    10 dkg margaryny
    10 dkg cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego

Migdałowy placek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Migdałowy placek ze śliwkami 1. Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam na sztywno mikserem. Margarynę, rozpuszczam w rondelku, studzę. Mąkę przesiewam, dodaję do jaj ubitych, razem z proszkiem do pieczenia, wlewam tłuszcz zimny. Całość mieszam, i wylewam na wysmarowaną tłuszczem formę okrągła średnica 26 cm. Śliwki myję, pozbawiam pestek i układam na cieście. Posypuję płatkami migdałów.
  • Placek posypany migdałami 2. Kruszonka:
    Do miski wsypuję, mąkę, dodaję margarynę i delikatnie łącze. Na końcu dodaję cukier kryształ i cukier waniliowy. Delikatnie palcami łącze. Kruszonkę wysypuję na około formy . Ciasto piekę 45 minut temp 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy