Migdałowy placek z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszny, puszysty i niezwykle pachnący. Aromat świeżych wiśni rozchodzi się po całym domu. Dzięki sporej ilości owoców dostarczamy swojemu organizmowi nie tylko słodycz, ale także sporą porcję witamin.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    6 małych jajek
    3/4 szklanki mleka
    1/3 szklanki wody
    32 g proszku do pieczenia (dwie saszetki)
    szklanka cukru
    pół flakonika aromatu migdałowego
    pół flakonika aromatu arakowego
    4 łyżki oleju
    3 szklanki wiśni

Migdałowy placek z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz wiśni zmieszać ze sobą jak leci na jednolitą masę.
  • 2. Każdą wiśnię przełamać na pół i wyjąć pestki.
  • 3. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
  • 4. Następnie wlać do blachy całe ciasto, a na koniec garstkami powrzucać do niego wiśnie.
  • 5. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec godzinę (40 minut w 180 stopniach a ostatnie 20 minut w 200 stopniach).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy