Migdałowo orzechowe ciasteczka pod gwiazdami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasteczka orzechowo migdałowe tak podbiły serca dzieci mojej koleżanki że postanowili upiec je. Mamie zostawili jedno ciacho ha ha i zażyczyli sobie takie same. Ciesze się jak komuś smakuje to co robię, a jak dzieci mnie docenią tym bardziej radość większa

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,75 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
    1/2 kostka masła
    1 żółtko
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki orzechów włoskich tartych
    3 łyżki migdałów tartych
    1/3 szklanki konfitury domowej z czarnej porzeczki

Migdałowo orzechowe ciasteczka pod gwiazdami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Produkty 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, jajka, orzechy tarte, migdały tarte. Ciasto zagniatam i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu rozwałkowuję , jeżeli klei się podsypuję mąką. Wycinam foremką gwiazdki. Wierzch ciasteczek, z gwiazdek wycinam mniejsze gwiazdki, użyłam specjalnego nożyka.
  • ciastka na blaszce 2. Wykładam na blaszkę na pergamin. Wstawiam do piekarnika na 12 minut temp 160 stopni. Po przestygnięciu smaruję ciastka konfiturą z czarnej porzeczki, i składam gwiazdką
    z dziurką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy