Migdałowo-miodowe ciastka z białek

3.5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny sposób na wykorzystanie pozostałych z innego dania białek. Ciasteczka są mocno migdałowe, otoczone w cukrze pudrze.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Białko jaja kurzego - 6szt
    Cukier brązowy - 2 łyżki
    Miód - 2 łyżki
    Mąka migdałowa - 300g
    Mąka pszenna - 300g
    Cukier puder do obtaczania
    Siekane migdały do obsypania
    Aromat migdałowy - kilka kropel (opcjonalnie)

Migdałowo-miodowe ciastka z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Migdałowo-miodowe ciastka z białek 1. Białka z cukrem obijamy na sztywną pianę. Dokładamy miód i miksujemy do wymieszania. Na końcu dodajemy porcjami mąki i opcjonalnie aromat, miksujemy, aż ładnie się połączy. Masa będzie gęsta.

    Ciasteczka nabieramy i formujemy rękami, albo łyżką. Każde ciasteczko otaczamy obficie w cukrze pudrze. Palcem robimy dziurkę i wsypujemy do niej siekane migdały.

    Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

    Ciasta muszą koniecznie poleżeć do następnego dnia - wtedy są najlepsze. Jeśli będą trzymane zamknięte zrobią się trochę miększe. Ja wolę twardsze i bardziej chrupiące więc zostawiam je na talerzu.

Porady

Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, dodajcie więcej cukru. Te ciacha należą do mniej słodkich.

Komentarze

Podobne przepisy