Migdałowo-miodowe ciastka z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z cukrem obijamy na sztywną pianę. Dokładamy miód i miksujemy do wymieszania. Na końcu dodajemy porcjami mąki i opcjonalnie aromat, miksujemy, aż ładnie się połączy. Masa będzie gęsta.
Ciasteczka nabieramy i formujemy rękami, albo łyżką. Każde ciasteczko otaczamy obficie w cukrze pudrze. Palcem robimy dziurkę i wsypujemy do niej siekane migdały.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Ciasta muszą koniecznie poleżeć do następnego dnia - wtedy są najlepsze. Jeśli będą trzymane zamknięte zrobią się trochę miększe. Ja wolę twardsze i bardziej chrupiące więc zostawiam je na talerzu.
Porady
Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, dodajcie więcej cukru. Te ciacha należą do mniej słodkich.
Komentarze