Migdałowo - herbatnikowe ciasto z serem
Składniki:
- Ciasto : 20 dkg mielonych migdałów, 20 dkg mielonych herbatników, 15 dkg masła
Krem : 1 litr śmietany kremówki, 2 torebki cukru waniliowego, 2 łyżki żelatyny, 25 dkg trzykrotnie mielonego sera, aromat śmietankowy
Migdałowo - herbatnikowe ciasto z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Mieszam razem migadały, herbatniki i masło. Tą masą wypełniam dno tortownicy i wstawiam ją do lodówki, by się schłodziła.
-
2.
Do garnka wkładam śmietanę kremówkę, dodaję cukier i całość podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania.
-
3.
Kiedy cukier się rozpuści, zdejmuję garnek z ognia i dodaję żelatynę. Całość dokładnie mieszam i zostawiam do ochłodzenia.
-
4.
Ostudzoną masę miksuję z serem i zapachem śmietankowym.
-
5.
Przygotowaną masę wykładam na spód migdałowo- herbatnikowy i wstawiam jeszcze raz do lodówki, by się ochłodziła.
Komentarze