Migdałówka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie ciasto z aromatem migdałowym. Idealne połączenie maku, chrupiących płatków migdałowych i śmietany.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szkl. maku
    MASA ŚMIETANOWA:
    750ml śmietany 30%
    5 łyżek cukru
    3,5 łyżeczki żelatyny
    80g płatków migdałowych
    olejek migdałowy
    DODATKOWO
    20g płatków migdałowych na wierzch ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Migdałówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia, mak i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 stopni. Wystudzony biszkopt przekrawamy.
  • 2. MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę rozprowadzić w 6 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Dodajemy płatki migdałowe, olejek migdałowy i delikatnie mieszamy. Wykładamy masę na biszkopt zostawiając część na wierzch. Na masę nakładamy drugą część biszkoptu. Smarujemy wierzch resztą masy.
  • 3. 20g płatków migdałowych prażymy na patelni. Wierzch dekorujemy podprażonymi migdałami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Migdały Płatki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.43 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

xx

To może cię zainteresować