Ciasto migdałowiec z agrestem lub innymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć margarynę, pół szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 8 żółtek, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, gdy będzie jednolite i "plastycznej" konsystencji, dzielimy je na 2 części (lub 1/3 na wierzch i 2/3 na spód). Ciastem wylepiamy wcześniej wysmarowane tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia dwie równej wielkości blachy. Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku ok. 30 minut. Ubijamy białka z 2 szklankami cukru na sztywną pianę. Pianę przekładamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ciasto 40 minut. Odstawiamy by wystygło. Rozpuszczamy obie galaretki w 4 szklankach gorącej wody. Na pierwszą warstwę ciasta wylewamy tężejącą galaretką z owocami, w moim przypadku jabłka z kompotu Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy żelatynę (wystudzoną, wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody) Masę wyłożyć na już twardą galaretkę, przykryć drugim plackiem. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na 2 dzień.
Komentarze