Ciasto migdałowiec z agrestem lub innymi owocami

4.49 (182 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto dla fanów galaretki i bitej śmietany, polecam bo jest pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • - 8 jaj, białka oddzielić od żółtek (podzielić po 4 białka)
    - 2,5 szklanki cukru
    - 2 opakowania cukru waniliowego
    - 3 szklanki mąki
    - 250 dkg masła lub margaryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 100g płatków migdałowych
    - agrest z kompotu lub inne owoce (mogą być również mrożone lub świeże - ja użyłam jabłek z kompotu)
    - 500 ml kremówki 30 %
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 2 opakowania galaretki agrestowej
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto migdałowiec z agrestem lub innymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć margarynę, pół szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 8 żółtek, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, gdy będzie jednolite i "plastycznej" konsystencji, dzielimy je na 2 części (lub 1/3 na wierzch i 2/3 na spód). Ciastem wylepiamy wcześniej wysmarowane tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia dwie równej wielkości blachy. Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku ok. 30 minut. Ubijamy białka z 2 szklankami cukru na sztywną pianę. Pianę przekładamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ciasto 40 minut. Odstawiamy by wystygło. Rozpuszczamy obie galaretki w 4 szklankach gorącej wody. Na pierwszą warstwę ciasta wylewamy tężejącą galaretką z owocami, w moim przypadku jabłka z kompotu Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy żelatynę (wystudzoną, wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody) Masę wyłożyć na już twardą galaretkę, przykryć drugim plackiem. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na 2 dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.62 (286 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Migdałowiec

To może cię zainteresować