migdałowiec z kajmakiem

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

bardzo słodkie, ale przepyszne ciasto do kawy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (na dwa kruche placki):

    3,5 szklanki mąki
    30 dag masła
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    beza:
    6 białek
    1 szklanka cukru pudru
    200 g migdałów w płatkach
    szczypta soli

    krem:
    3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
    3/4 kostki masła
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Kajmak

Migdałowiec z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwie zsuwane blaszki. Upiec na złoty kolor w temp. 180*C (ok 10-12 minut). Wystudzić.
  • 2. Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Na wystudzone placki rozsmarować po połowie piany i posypać oba migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i suszyć około 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.
  • 3. Mleko skondesowane gotować w całości zalane wodą conajmniej 2 godziny, dzień przed pieczeniem ciasta. Wystudzić przez noc. Nie otwierać puszki przed całkowitym ostygnięciem. Masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytyryny, przełożyć placki.

Porady

migdały mozna zastapić orzechami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować