MIGDAŁOWIEC – ciasto (BEZ PIECZENIA)

4.51 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciasto bez pieczenia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    2 PACZKI KRAKERSÓW
    1 PACZKA HERBATNIKÓW
    1 PUSZKA MASY KRÓWKOWEJ
    30 dag MIGDAŁÓW
    MASA 1.
    1 KOSTKA MASŁA
    2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
    ½ SZKL CUKRU
    2 SZKL MLEKA
    2 ŻÓŁTKA
    MASA 2
    KOSTKA MASŁA
    1 SZKL MLEKA
    ½ SZKL CUKRU
    2 SZKL MLEKA W PROSZKU
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Migdałowiec – ciasto (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA 1


  • 2. Wlej do garnka 1 ½ szkl mleka, zagotuj
    do miski wsyp 2 budynie, ½ szkl cukru, 2 żółtka i roztrzep to z ½ szkl mleka. Do gotującego mleka wlej masę budyniową, mieszaj, aż zgęstnieje, wystudź
    Do miski wrzuć kostkę masła i miksuj do puszystej masy , dodaj po łyżce wystudzonej masy budyniowej,
  • 3. Masa 2
  • 4. 1 szkl mleka zagotuj z ½ szkl cukru, wystudź.
    Kostkę masła wrzuć do miski i miksuj do białego puchu
    Dodawaj po 1 łyżce mleka z cukrem
    Na koniec dodaj po 1 łyżce mleka w proszku, miksuj
  • 5. Składanie ciasta
  • 6. Blaszkę o wymiarach 20X30 wyłóż papierem do pieczenia
    Na spód wyłóż warstwę krakersów, wylej masę budyniową
    Wyłóż ponownie warstwę krakersów
    Na drugą warstwę krakersów wylej puszkę masy korówkowej (puszkę masy rozgrzej w garnku z cieplą wodą, tak aby była płynna)
    Wyłóż trzecią warstwę krakersów, wylej ¾ masy nr2 (masa z mleka w proszku) na to wyłóż warstwę herbatników oraz resztę masy nr 2
    Płatki migdałowe spraż na gorącej patelni aż nabiorą złoty kolor i wysyp na wierzchnią warstwę.
    Ciasto najlepiej smakuje schłodzone na drugi dzień
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować