Migdałowiec – ciasto (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA 1
2.Wlej do garnka 1 ½ szkl mleka, zagotuj
do miski wsyp 2 budynie, ½ szkl cukru, 2 żółtka i roztrzep to z ½ szkl mleka. Do gotującego mleka wlej masę budyniową, mieszaj, aż zgęstnieje, wystudź
Do miski wrzuć kostkę masła i miksuj do puszystej masy , dodaj po łyżce wystudzonej masy budyniowej,
3.Masa 2
4.1 szkl mleka zagotuj z ½ szkl cukru, wystudź.
Kostkę masła wrzuć do miski i miksuj do białego puchu
Dodawaj po 1 łyżce mleka z cukrem
Na koniec dodaj po 1 łyżce mleka w proszku, miksuj
5.Składanie ciasta
6.Blaszkę o wymiarach 20X30 wyłóż papierem do pieczenia
Na spód wyłóż warstwę krakersów, wylej masę budyniową
Wyłóż ponownie warstwę krakersów
Na drugą warstwę krakersów wylej puszkę masy korówkowej (puszkę masy rozgrzej w garnku z cieplą wodą, tak aby była płynna)
Wyłóż trzecią warstwę krakersów, wylej ¾ masy nr2 (masa z mleka w proszku) na to wyłóż warstwę herbatników oraz resztę masy nr 2
Płatki migdałowe spraż na gorącej patelni aż nabiorą złoty kolor i wysyp na wierzchnią warstwę.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone na drugi dzień
Komentarze