Migdałowiec:)

  • wyświetlono: 1269 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Coś przepysznego dla miłośników słodkiego smaku :)

Misia1730
  • 40min

Składniki

Składniki:
Na masę budyniową:
- 1 l mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 margaryna

Pozostałe produkty:
- 1 karmel (masa krówkowa w puszce)
- 1/2 l śmietanki 30%
- galaretka cytrynowa
- 9 paczek herbatników petit beurre ( tych pakowanych po 8 sztuk)
- migdały

Sposób przygotowania przepisu:

Migdałowiec:)

  • 1. 3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z pozostałymi składnikami i ugotować budyń. Gdy budyń będzie ugotowany dodać do niego margarynę i połączyć. Mieszać łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić. Gdy będzie sztywną dodawać ostudzoną i tężejącą galaretkę.
  • 3. Spód blaszki wyłożyć herbatnikami. Na to wylać gorącą masę budyniową. Potem znów herbatniki, na nie karmel z puszki, znów herbatniki i na koniec bita śmietana którą posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

Ja zamiast płatków migdałowych użyłam orzechów włoskich, które uprzednio zrumieniłam na suchej blaszce w piekarniku. Nadają się równie doskonale jak migdały.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_herbatniki

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto migałowe

Dodane przez: dana181

Migdałowiec

ciasto pełne niespodzianek.

Migdałowiec

Dodane przez: Konto nieaktywne

MIGDAŁOWIEC

Po prostu rozpływa się w ustach!!

Dodane przez: kasias

Migdałowiec

Ciasto jest smaczne i łatwe w wykonaniu

Migdałowiec z masą krówkową

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Migdałowiec z masą krówkową

Przepis na to ciasto dostałam od...

Migdałowiec wg. Siostry Anastazji

Dodane przez: AnkaFiranka

Migdałowiec (bez pieczenia) wg. Siostry Anastazji

Ciasta nie wymagające pieczenia...

migdałowiec z kajmakiem

Dodane przez: klementynka

migdałowiec z kajmakiem

bardzo słodkie, ale przepyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE