Ciastka migdałowe śnieżynki

0 (0 ocen)

Bardzo,bardzo kruche ciasteczka,obtoczone na gorąco z cukrze pudrze z wanilią i cynamonem.Bardzo pyszne ciasteczka.Łatwe do wykonania.

Składniki:

  • 1 jajko,
    15 dkg masła,
    1/3 szklanki cukru,
    2 szklanki mąki pszennej,
    szczypta soli,
    1/4 łyżeczki sody,
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    100 g mielonych migdałów,
    100 g startej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych,
    aromat waniliowy

    Dodatkowo do obtoczenia ciastek:
    3 łyżki cukru pudru,
    1 łyżeczka cynamonu,
    1 łyżeczka cukru z wanilią i kardamonem

Ciastka migdałowe śnieżynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy suche skłądniki:mąkę,sól,proszek i sodę.
    Masło ucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru.Dadajemy jajko,aromat i stopniowo wsypujemy suche skłądniki.Miksujemy do otrzymania zwartej masy.
    Dodajemy migdały i startą czekoladę,mieszamy łyżką.
    Z ciasta formujemy kulki wielkosci orzecha włoskiego,układamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Ciastka urosną dlatego trzeba zachowac odstęp między ciastkami.
    Pieczemy w temp 180 stopniach do zrumienienia-ok 15 minut.
    Od razu po upieczeniu ciastka wrzucamy do cukru pudru wymieszanego z cynamonem i cukrem waniliowym.Obtaczamy ciastka i odstawiamy do wystygnięcia.

Porady

Składniki na ciastka muszą mieć temperaturę pokojową.Zamiast migdałow mozemy dodac do ciastek orzechy.

Komentarze

Podobne przepisy