Dwie wersje soczystych i smakowitych roladek z piersi kurczaka. Migdały i szpinak to dla mnie połączenie idealne, ale i te paprykowe zachwycają intensywnością smakowych doznań.
40 min
Składniki:
Składniki:
· 500 g świeżego szpinaku
· 2 drobno posiekane ząbki czosnku
· duża łyżka masła klarowanego
· sól
· pieprz
· świeżo starta gałka muszkatołowa
· 1 jajko + 100 g śmietany 18%
· 3 filety z piersi kurczaka (wystarczy na 6 roladek)
· pasta paprykowa
· 150 g płatków migdałowych
· olej do smażenia
· jajko i odrobina mąki do panierowania
Migdałowe roladki z kurczaka ze szpinakiem/ pastą paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak i smażymy aż liście zmiękną, ale wciąż zachowają ładną barwę. Jajko łączymy ze śmietaną i zalewamy nim szpinak. Chwilę dusimy, żeby farsz nieco odparował. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy dużą garść lekko przesiekanych, podprażonych migdałów. Resztą orzechów będziemy panierować roladki.
Przestudzonym nadzieniem faszerujemy filety z piersi kurczaka (posolone i popieprzone). Farszu szpinakowego starczy na ok. 4 duże roladki. Pozostałe faszerujemy pastą paprykową- przepis pod linkiem
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kanapkowa-pasta-paprykowa-z-prazonymi-pestkami-dyni-13
Każdą roladkę obtaczamy w niewielkiej ilości mąki, następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i w drobno posiekanych płatkach migdałowych. Roladki smażymy na odrobinie oleju. Smacznego!
Komentarze