Ciastka migdałowe oczka

0 (0 ocen)

W tym roku pieczone po raz pierwszy i z tego co obserwuję znikają najszybciej. Są kruche, delikatne i mocno migdałowe. Zwieńczeniem jest dodatek lekko kwaśnej marmolady.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
    130 g mąki migdałowej
    90 g mąki pszennej
    1 żółtko
    60 g cukru
    Do obtoczenia:
    białko
    migdały siekane
    marmolada

Ciastka migdałowe oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, zrobić wałek o grubości około 2cm i pokroić na kawałki około 1,5cm. Uformować kulki, połowę zanurzyć w białku i obtoczyć w migdałach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić małym palcem dziurkę i napełnić marmoladą. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.

Komentarze

Podobne przepisy