W tym roku pieczone po raz pierwszy i z tego co obserwuję znikają najszybciej. Są kruche, delikatne i mocno migdałowe. Zwieńczeniem jest dodatek lekko kwaśnej marmolady.
Składniki:
100 g miękkiego masła
130 g mąki migdałowej
90 g mąki pszennej
1 żółtko
60 g cukru
Do obtoczenia:
białko
migdały siekane
marmolada
Ciastka migdałowe oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, zrobić wałek o grubości około 2cm i pokroić na kawałki około 1,5cm. Uformować kulki, połowę zanurzyć w białku i obtoczyć w migdałach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić małym palcem dziurkę i napełnić marmoladą. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Komentarze