Migdałowe muffinki

0 (0 ocen)

Bardzo szybkie i proste w wykonaniu, a jednocześnie pyszne ciasteczka.

Składniki:

  • składniki suche:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    składniki mokre:
    2 jajka
    1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżka likieru amaretto
    dodatkowo:
    1 op migdałów w płatkach (75 g)
    30 g czekolady
    1 płaska łyżka masła

Migdałowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche mieszamy dokładnie ze sobą. Oddzielnie mieszamy składniki mokre (nie trzeba ich ubijać, wystarczy dokładnie wymieszać).
    Łączymy składniki suche z mokrymi na jednolite ciasto, dodajemy płatki migdałowe (zostawiamy trochę do udekorowania wierzchów muffinek), dokładnie mieszamy.
  • 2. Papilotki do muffinek przekładamy do dołków formy i napełniamy ciastem do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy. Masło roztapiamy wraz z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy wierzchy muffinek, posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

Zamiast likieru amaretto można do ciasta dodać 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego. Muffinki można posypać cukrem pudrem. Z podanej ilości składników otrzymałam 17 muffinek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy