Migdałowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki suche mieszamy dokładnie ze sobą. Oddzielnie mieszamy składniki mokre (nie trzeba ich ubijać, wystarczy dokładnie wymieszać).
Łączymy składniki suche z mokrymi na jednolite ciasto, dodajemy płatki migdałowe (zostawiamy trochę do udekorowania wierzchów muffinek), dokładnie mieszamy.
2.Papilotki do muffinek przekładamy do dołków formy i napełniamy ciastem do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy. Masło roztapiamy wraz z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy wierzchy muffinek, posypujemy płatkami migdałowymi.
Porady
Zamiast likieru amaretto można do ciasta dodać 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego.
Muffinki można posypać cukrem pudrem.
Z podanej ilości składników otrzymałam 17 muffinek.
Komentarze