Migdałowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy do tego cukier z żółtkami, szczyptę soli, cukier migdałowy. Ciasto ugniatamy. Gdy jest za suche dodajemy śmietanę, w odwrotnej sytuacji dodajemy więcej mąki. Formujemy kulę, schładzamy ją ok. 30 min w lodówce. Następnie wałkujemy podsypując mąką, wykrajamy ciasteczka foremkami do różnej wielkości gwiazdek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Aby nasze ciasteczka ładnie błyszczały, górę pokrywamy roztrzepanym jajkiem, a następnie sypiemy odrobinę zmielonych migdałów. Pieczemy ok. 10 min. w 180°C do zarumienienia na złoty kolor. Wyjmujemy do ostudzenia. Są pyszne, migdałowe i takie kruche....Palce lizać.
Komentarze