Migdałowe gwiazdki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Migdałowe gwiazdki

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki,
    - pół kostki masła,
    - pół szklanki cukru pudru,
    - 2 żółtka,
    - 1 jajko (roztrzepane do nabłyszczenia ciasteczek),
    - ew. 2 łyżki śmietany,
    - szczypta soli,
    - 1 opakowanie cukru migdałowego ok. 16 g/odrobina aromatu migdałowego,
    - garść zmielonych migdałów.

Migdałowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy do tego cukier z żółtkami, szczyptę soli, cukier migdałowy. Ciasto ugniatamy. Gdy jest za suche dodajemy śmietanę, w odwrotnej sytuacji dodajemy więcej mąki. Formujemy kulę, schładzamy ją ok. 30 min w lodówce. Następnie wałkujemy podsypując mąką, wykrajamy ciasteczka foremkami do różnej wielkości gwiazdek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Aby nasze ciasteczka ładnie błyszczały, górę pokrywamy roztrzepanym jajkiem, a następnie sypiemy odrobinę zmielonych migdałów. Pieczemy ok. 10 min. w 180°C do zarumienienia na złoty kolor. Wyjmujemy do ostudzenia. Są pyszne, migdałowe i takie kruche....Palce lizać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy