Migdałowe ciasto z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czereśnie świetnie pasują do siebie z migdałami. Ciasto jest proste w wykonaniu, ale pyszne.

  • 60 min

Składniki:


  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki zmielonych migdałów
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    200 ml kwaśnej śmietany
    3 jajka
    1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    1 łyżeczka wiśniówki (można pominąć)
    100 ml oleju rzepakowego
    2 szklanki czereśni
    30 g płatków migdałowych

Migdałowe ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem w misie miksera na gładką masę. Następnie dodać śmietanę, olej, ekstrakt migdałowy, wiśniówkę i wszystko razem zmiksować. Do miski przesiać mąką, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodać do masy, zmniejszyć obroty miksera i połączyć składniki.
  • 2. Ciasto przełożyć do dużej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na wierzchu ciasta ułożyć czereśnie i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 45 minut lub do czasu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  • 3. Upieczone ciasto odstawić na 5 minut, a następnie wyciągnąć z formy do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy