Migdałowe ciasto drożdżowe z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka (1/3 szklanki). W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko z drożdżami i pozostałe mleko, wsypujemy cukier, 1/2 szklanki mąki pszennej, dodajemy stopione i przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodajemy pozostałą mąkę pszenną i migdałową, dokładnie mieszamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Formę o wymiarach 24cm x 24cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i odstawiamy do podrośnięcia. W tym czasie z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Figi płuczemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Figi wykładamy na ciasto i posypujemy kruszonką.
3.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 35 minut.
Komentarze