Migdałowe ciasto drożdżowe z figami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto drożdżowe z mąki pszennej i migdałowej ze świeżymi figami i migdałową kruszonką.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki* mąki pszennej
    1 szklanka* mąki migdałowej
    2/3 szklanki* mleka
    3/4 szklanki* cukru
    3 jajka
    30 g świeżych drożdży
    80 g masła
    kruszonka:
    50 g mąki pszennej
    50 g maki migdałowej
    70 g drobnego cukru
    80 g masła
    dodatkowo:
    4 świeże figi

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Migdałowe ciasto drożdżowe z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka (1/3 szklanki). W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko z drożdżami i pozostałe mleko, wsypujemy cukier, 1/2 szklanki mąki pszennej, dodajemy stopione i przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodajemy pozostałą mąkę pszenną i migdałową, dokładnie mieszamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Formę o wymiarach 24cm x 24cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i odstawiamy do podrośnięcia. W tym czasie z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Figi płuczemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Figi wykładamy na ciasto i posypujemy kruszonką.
  • 3. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka migdałowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować