Migdałowe ciasteczka z morelami - bez cukru, jajek i mleka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne, kruche ciasteczka na każdą okazję, także dla osób chorych na cukrzycę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3/4 kostki masła (około 190 g)
    czubata szklanka mąki
    50 g mielonych migdałów
    porządna łyżka miodu
    200 g suszonych moreli
    sok pomarańczowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka

Migdałowe ciasteczka z morelami - bez cukru, jajek i mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na całą noc. Następnie odsączyć i zmiksować na gładko - np. blenderem lub w maszynce do mięsa.
  • 2. Z masła, mąki, migdałów i miodu zagnieść kruche ciasto i schować do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  • 3. Ciasto rozwałkować, powycinać ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu).
  • 4. Ostudzone ciastka przełożyć konfiturą, delikatnie dociskając (są bardzo kruche). Smacznego!

Porady

Ciastka można oczywiście przełożyć dowolnym gęstym dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować