Migdałowe ciasteczka z malinowym dżemem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczne i delikatne ciasteczka z dżemem malinowym zasmakują i młodym i dużym :).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    300 g mąki tortowej
    200 g zimnego masła
    2 żółtka
    Szczypta soli
    100 g cukru pudru
    kilka kropli aromatu migdałowego
    ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
    dżem malinowy
    gęsty lukier cytrynowy (zrobiony z cukru pudru i soku cytrynowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory Dżemy

Migdałowe ciasteczka z malinowym dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieć ciasto z mąki, cukru, żółtek, masła, soli i aromatu migdałowego.
  • 2. Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
  • 3. Uformuj z ciasta kulki.
  • Migdałowe ciasteczka z malinowym dżemem 4. W każdej kulce zrób głębokie wgłębienie. Ciastka mają wyglądać jak kluski śląskie.
  • Migdałowe ciasteczka z malinowym dżemem 5. Do każdego wgłębienia nałóż dżem malinowy.
  • 6. Ciastka wyłóż na papier do pieczenia.
  • 7. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe będą zarumienione. Odstaw je do całkowitego ostudzenia.
  • 8. Na ciastkach zrób esy floresy z lukru :).

Porady

Można nie dodawać aromatu migdałowego i zastąpić go esencją waniliową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Maliny Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować