Migdałowe ciasteczka Walentynkowe z lukrem

0 (0 ocen)

Jakie prezenty cieszą najbardziej? Własnoręcznie wykonane :) Ich przygotowanie jest proste, a na widok takich ciasteczek na twarzy ukochanej osoby na pewno pojawi się duuuży uśmiech! Moje już czekają zapakowane i ukryte ;)

Składniki:

  • na ok. 50 ciasteczek:

    300g mąki pszennej
    1/2 szkl cukru pudru
    1 cukier migdałowy
    200g zimnego masła
    2 - 3 łyżki kakao

    Lukier cytrynowy:

    2 - 3 łyżki soku z cytryny
    ok. 0,5 szkl cukru pudru

    Lukier jeżynowy:

    2 - 3 łyżki soku z jeżyn (można zastąpić jakimkolwiek innym czerwonym sokiem)
    ok. 0,5 szkl. cukru pudru

    Dodatkowo:

    kolorowe posypki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Migdałowe ciasteczka walentynkowe z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy, aż kolor ciasta stanie się jednolity. Obie części ciasta rozwałkowujemy na dość cienkie placki i foremką wycinamy dowolne kształty, np serduszka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w 190ºC przez około 10 minut – do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciasteczka odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Lukry: do osobnych miseczek wlewamy sok cytrynowy i jeżynowy, dodajemy cukier puder i przy pomocy drewnianej pałki ucieramy do gładkości. Gdyby lukier był zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru. Jeśli jest za gęsty - więcej soku. Przygotowanymi lukrami i posypkami cukrowymi zdobimy ciasteczka i odkładamy do całkowitego stężenia lukru.

Porady

Cukier migdałowy można zastąpić waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować