Drożdżowe bułeczki z owocami lata-czerwoną porzeczką, serem, marcepanem i pokruszonymi ciasteczkami oreo, sa tak pyszne że na jednej się nie skończy. Polecam!
2 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
60 dag mąki pszennej
15 dag mąki migdałowej
300 ml ciepłego mleka
1 opakowanie suszonych drożdży
1 jajko
3 żółtka
100 g masła
90 g cukru
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
Duża szczypta soli
Nadzienie;
25 dag serka twarogowego (ja miałam President)
2 czubate łyżki budyniu śmietankowego z cukrem
1 jajko
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
15 dag marcepanu
20 dag czerwonej porzeczki
15 dag markizów typu Oreo
lukier do polania
Migdałowe bułeczki z porzeczkami i oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową w misce razem z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni wlać masło i ponownie wyrobić , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, oprószyć leciutko mąką, wynieść w cieple miejsce aby podwoiło objętość.
2.Nadzienie:
Porzeczki myjemy, osuszamy. Serek mieszamy z budyniem , cukrem cytrynowym oraz jajkiem do jednolitej konsystencji. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy na grubość około 1,5 cm
Następnie dużą szklanką wycinamy kółka, kładziemy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia , w środku robimy wgłębienie, nakładamy serek.
3.posypujemy suchą porzeczką oraz startym na tarce marcepanem i dodajemy połamane na kawałki ciasteczka oreo.
Bułeczki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby podrosły, następnie pieczemy 30 minut w temp 165*c.
Zimne lukrujemy białym lukrem.
Słodkich wypieków!
Komentarze