Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką

wyświetlono: 73 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pyszne puszyste ciacho migdałowo czekoladowe. Nie oderwiecie się od niego. Wszelkie biszkopty na mące mogą się schować. Jest obłędne, chrupiące, rozpływa się w ustach :-)

opublikowany: 04.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 9 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto migdałowe:

    4 jajka wielkość M

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    3 łyżki kakao płaskie

    170 g migdałów mielonych

    150 g cukru trzcinowego

    1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii



    krem:

    250 g serka mascarpone

    250 ml śmietany 30%

    2 łyżki cukru pudru



    żelka wiśniowa:

    250 g wiśni mrożonych

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska

    1 łyżeczka żelatyny płaska

    1 łyżka soku z cytryny

    3 łyżki cukru trzcinowego

    2 łyżki czekolady tartej
Ocena:

(średnia 5 z 7 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:

    Do miski wbijam białka i ubijam na sztywno z solą. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka, ekstrakt waniliowy i mieszam robotem do połączenia składników. Dodaję migdały, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam łyżką od spodu. Dno formy okrągłej o średnicy 21 m wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam formę zmniejszam temperaturę na 175 stopni i piekę około 30 minut. Wyjmuję i studzę.
  • 2. Krem:

    Do miski przekładam mascarpone, śmietanę, puder i ubijam mikserem. Wykładam na wystudzone ciasto. Posypuję czekoladą.
  • 3. Żelka:

    Wiśnie przekładam do garnka, wlewam sok z cytryny, dodaję cukier i gotuję aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 30 ml wody i wlewam do wiśni, zagotowuję. Żelatynę namaczam w łyżce wody i dodaję do wiśni. Mieszam aż się rozpuści. Żelkę odstawiam do przestudzenia. Można zrobić dzień wcześniej. Żelkę wylewam na krem. Ciasto posypuję migdałami mielonymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: lorelei lorelei

Bezglutenowe kruche babeczki migdałowe

Jedne z moich ukochanych babeczek. Tym razem w wersji bezglutenowej ;)

kategoria: kruche ciasto Desery babeczki babeczki opublikowany: 17.04.2015 | wyświetlono: 4061 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: elapolo elapolo

Bezglutenowe ciasto jaglano-migdałowe

Idealne dla osób które są na diecie bezglutenowej...

kategoria: Ciasta opublikowany: 24.06.2017 | wyświetlono: 564 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE