Migdałowe bałwanki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo pyszne i bardzo słodkie bałwanki. Jeśli zawiesimy je na choince będą słodką, mała przekąską po którą najchętniej sięgają dzieci.

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dag mielonych migdałów
    20 dag mąki
    10 dag masła lub margaryny
    7 dag cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    Do dekoracji:
    sok z cytryny
    cukier puder
    barwniki spożywcze
    masa marcepanowa na oczy i nos
    kokos
    kolorowe perełki cukrowe

    Foremka w kształcie bałwanka
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Choinki

Migdałowe bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wycięcie szablonu bałwanka 1. Ja nie miałam foremki w kształcie bałwanka, więc na kartonie narysowałam kontury i wycięłam szablon bałwanka wysokiego na 10 cm.
  • przygotowanie ciasta 2. Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, migdały, cukier, cukier waniliowy, sól wymieszać. Dodać jajka i masło.
  • gotowe ciasto do schłodzenia 3. Zagnieść szybko, elastyczne ciasto ( jeśli ciasto będzie się kleiło dosypać mąkę). Uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
  • Bałwanki gotowe do pieczenia 4. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Przygotowany wcześniej szablon ułożyć na cieście i wyciąć bałwanki, jeśli bałwanki mają być powieszone na choince należy przed pieczeniem w kapeluszach zrobić dziurki na nitki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać bałwanki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 min w temp. 180*C, na złoty kolor.
  • Lukrowanie bałwanków 5. Upieczone bałwanki ostudzić(jeśli bałwanki mają być powieszone do należy przeciągnąć nitkę przez dziurki które zrobiliśmy). Z soku z cytryny i cukru pudru utrzeć gęsty lukier. Masę marcepanową wymieszać z barwnikami spożywczymi, uformować nos i oczy. Bałwanki polukrować, boki brzuszków posypać kokosem lub perełkami.
  • Przymocowanie nosów i oczu 6. Na niezastygnięty lukier przykleić nosy i oczy. Gdy przykleimy, poczekać aż lukier zastygnie.
  • Zdobienie bałwanków 7. Resztę lukru podzielić i dodać barwniki spożywcze. Kolorowym lukrem namalować bałwankom czapki, szaliki, guziczki.
  • gotowe bałwanki 8. Poczekać aż lukier zastygnie.
  • Smacznego! 9. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piernikowe bałwanki

To może cię zainteresować