migdałowe babeczki z kremem kokosowym

0 (0 ocen)

pyszne delikatne babeczki z mocno kokosowym kremem.

Składniki:

  • ciasto:
    370 g mąki
    70 g cukru
    kostka masła lub margaryny (220 g)
    100 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
    3 żółtka

    krem:
    200 g wiórków kokosowych
    około 6 łyżek cukru pudru
    400 ml mleka
    budyń śmietankowy
    kilka kostek białej czekolady
    100 - 120 g masła
    kieliszek Malibu (kokosowe)

    dowolna dekoracja u mnie:
    wiórki kokosowe
    świeże fiołki

    klasyczne foremki do babeczek o średnicy około 8cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Migdałowe babeczki z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę, cukier, posiekane z margaryną/masłem oraz zmielone migdały i żółtka zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciastem wylepiamy foremki na babeczki i pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach C. Gdy trochę przestygną wykładamy je na metalową kratkę.
  • 2. Krem:
    Wiórki blendujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji (około 5 minut). Do musu kokosowego dodajemy Malibu.
  • 3. Na mleku gotujemy gęsty budyń. Do ugotowanego gorącego budyniu kruszymy czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Budyń odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżce mus kokosowy. Następnie dodajemy przestudzony budyń również po łyżce.
  • 5. Wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy kremem. Ozdabiamy wedle uznania ja ozdobiłam fiołkami oraz wiórkami kokosowymi.

Porady

Po upieczeniu babeczki zostawiamy w foremkach, aż trochę ostygną. Wyjmujemy z foremek ciepłe. Gorące ciasto jest jest zbyt kruche natomiast zupełnie zimne mogłoby się nie odkleić od foremek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować