Migdałowa tarta z jeżynami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tartę można też przygotować z innymi owocami: jagodami, malinami, truskawkami itp.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 150 gramów
    - zimne masło: 100 gramów
    - cukier: 60 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - płatki migdałowe: 50 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - kakao prawdziwe (niekoniecznie, ale dzięki niemu ciasto będzie miało ładny kolor): 1 łyżka

    - budyń śmietankowy: 1 sztuka
    - cukier: 40 gramów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - mleko: 300 mililitrów
    - Śmietana tortowa 36%: 250 gramów
    - biała czekolada: 60 gramów
    - jeżyny (lub inne miękkie owoce, najlepiej leśne): 300 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Migdałowa tarta z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ulepić kulę, wstawić do lodówki na 30 min.
  • 2. Mleko osłodzić cukrem i ugotować na nim gęsty budyń. Wsypać pokruszoną czekoladę, mieszać, aż do rozpuszczenia. Ostudzić.
  • 3. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, na dwa placki o średnicy 17 cm. Włożyć do okrągłych form do pieczenia tart. Przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążyć ziarnami fasoli. Piec w 200 st. Ok. 25 minut (po ok. 15 minutach pieczenia, można zdjąć fasolę i odkryć tartę, żeby się zrumieniła, osłaniając ewentualnie jej brzegi, które rumienią się szybciej niż środek). Wystudzić.
  • 4. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, po troszku dokładać do budyniu i miksować, na gładki krem.
    Do środka tarty wyłożyć krem, posypać jeżynami. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować