Migdałowa tarta z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli migdałowych słodkości :)

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    200 g roztopionego masła
    85 g cukru
    2 żółtka
    szczypta soli
    Krem migdałowy + brzoskwinie:
    puszka brzoskwiń
    50 g cukru
    50 g masła
    75 g mielonych migdałów
    jajko
    25 g płatków migdałowych

Migdałowa tarta z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki wymieszaj ręką w misce, utwórz kulę z ciasta, włóż do lodówki i schłodź przez godzinę.
    Krem: Cukier, bardzo miękkie masło, jajko i mielone migdały wymieszaj w misce tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • 2. Ciasto wyłóż do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremki. Na cieście równo rozsmaruj migdałowy krem.
    Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój na mniejsze plasterki. Wierzch posyp płatkami migdałów.
  • 3. Piecz przez około 40-45 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy