Ciasto Migdałowa słodycz z dżemem

0 (0 ocen)

Kruche ciasto, kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, beza z migdałami a do tego – krem karpatkowy …Który łasuch się nie skusi na kawałek? :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto (wszystkie składniki temp. pokojowa):
    500 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    niecałe pól szklanki cukru
    200 g margaryny
    6 zółtek

    Składniki na bezę:
    6 białek
    szklanka cukru
    cukier migdałowy (ja użyłam cukru waniliowego)
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (390 g)
    100 g płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Ciasto migdałowa słodycz z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki łączę, wyrabiam.
    Ciasto jest kruchutkie, więc troszkę czasu może Ci zająć wyrabianie go, by uzyskać jednolitą masę.
    Gotowe ciasto dzielę na pół, na dwie równe części.
    Jedną część wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36 x 23 cm.
    Podpiekam w temp. 170° ok 15 minut.
    Drugą część odkładam na bok, nie do lodówki.

    Beza:
    Podczas, gdy pierwsza część ciasta piecze się, robię bezę: (używam połowy składników na jeden blat)
    6 białek ubijam na sztywno, pod koniec powoli dosypuję pól szklanki cukru i pól opakowania cukru waniliowego.
    Jeszcze chwilę ubijam, na koniec delikatnie mieszam całość z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

    Po 15 minutach na podpieczony spód rozsmarowuję pół słoiczka dżemu, wykładam bezę, całość posypuję połową płatków migdałowych. Piekę 20-25 minut w temp. 170°.
    Tak samo postępuję z drugą częścią ciasta, dżemu i bezy.
    Jeśli masz dwie takie same blaszki, możesz piec oba spody na raz, będzie zdecydowanie szybciej.


    Krem:
    Tym razem poszłam na łatwiznę i użyłam do ciasta gotowego kremu karpatkowego.
    Robi się go w 5 minut i jest pyszny. Polecam!
    Wystudzone placki przekładam kremem, wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny, a najlepiej na cała noc.

Porady

Zdecydowanie polecam zrobić ciasto dzień wcześniej, przez noc fajnie krem stężeje i ciasto nie będzie nam się rozwalać. Ciasto jest słodkie. Więc jeżeli wolisz coś mnie słodkiego, po prostu zmniejsz ilość cukru w składnikach według własnych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować