Migdałowa napoleonka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Migdałowa napoleonka podobnie jak jej tradycyjna siostra powstał na bazie ciasta francuskiego i kremu budyniowego. Nie jest to jednak zwykły krem budyniowy. Do kremu dodałam likier amaretto i cukier migdałowy. Pomyślicie sobie pewnie, że za dużo tych migdałów. Nic bardziej mylnego. Migdały w tym deserze nie dominują. Dają przyjemny aromat i smak.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 ml mleka
    420 g gotowego ciasta francuskiego
    200 g cukru
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    60 g proszku budyniowego
    50 ml likieru amaretto
    30 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej
    15 g cukru migdałowego
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Napoleonka Jajko

Migdałowa napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy. Dzielimy na dwie połowy i pieczemy każdą z nich przez 15 minut w 200 stopniach. Studzimy. 450 ml mleka zagotować wraz z cukrem, masłem, cukrem migdałowym i likierem amaretto. W pozostałych 150 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy, obie mąki i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy z gotującym się budyniem do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Wystudzonym budyniem przekładamy upieczone płaty ciasta. Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować