Migdałek miodowo-kakaowy z kremem karpatkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny kakaowy biszkopt, przekładany kremem karpatkowym pod migdałami i orzechami włoskimi skąpanymi w miodzie. Bombowe ciacho.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -7 jaj (oddzielone żółtka od białek)
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -2,5 łyżki kakao
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -masło i mąka do wysmarowania formy

    Krem:
    -2 szklanki mleka
    -3/4 szklanki cukru
    -1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
    -2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
    -3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 jaja
    -1/2 kostki masła

    Wierzch:
    -350 g płatków migdałów
    -50 g orzechów włoskich
    -3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Migdałek miodowo-kakaowy z kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy biszkopt.
    Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy do nich cukier, nie przerywając ubijania, aż niemal się rozpuści.
  • 2. Wlewamy żółtka ciągle ubijając aż uzyskamy jednolitą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy dużą łyżką. Wlewamy do wysmarowanej formy 24x36 cm i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy krem:
    1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Resztę mleka miksujemy z mąką i jajkami, po czym wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy 2 minuty na wolnym ogniu szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy.
  • 4. Przygotowujemy wierzch:
    Migdały dokładnie mieszamy z miodem i zostawiamy. Siekamy sobie także orzechy w drobną kosteczkę.
  • 5. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 części (środkowa powinna być najgrubsza, dolna i górna cieniutkie). Na dolną warstwę nakładamy połowę masy karpatkowej, przykrywamy środkową warstwą biszkoptu, znów nakładamy kolejną połowę masy i przykrywamy górną warstwą.
  • 6. Na górną warstwę biszkoptu wykładamy migdały z miodem i wysypujemy posiekane orzechy włoskie.

Porady

-Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. -Aby masa nie wylewała się z ciasta podczas nakładania należy pamiętać o zostawianiu 1 cm przerw od brzegu przy przekładaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Migdały Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować