Ciasto Miętuskowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto z masa miętową, przekładany kakaowymi plackami.Pyszne połaczenie smaków-polecam.Jest czasochłonne ale warto!!! Dla miłosników miętowych smaków:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1. Ciasto:
    4 jajka
    3 łyżki kakao
    szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki sody
    3 łyżki miodu
    3 szklanki maki pszennej .

    2.. Krem miętowy
    400 ml śmietana 30 %
    300 g serek mascarpone
    4 łyzki cukru pudru
    7-8 łyżek likieru mietowego


    3. Polewa z czekolady:
    200 g czekolada gorzka
    60 g masła miękkiego

    4. Lukier miętowy :
    1 i 1/2 szkl. cukru pudru
    sok z cytryny
    2 łyzeczki likieru miętowego ewentualnie szczypta barwnika zielonego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Desery Ciasto

Ciasto miętuskowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Placki:
    Jajka ubić z cukrem na parze przez ok 15 min,odstawic na bok dodać sodę, kakao i miód . Wsypać 1 szklankę mąki i utrzeć na gładka masę. Wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na piec części, rozwałkować i upiec każdy placek osobno w temp 170 st., 10 minut..Po upieczeniu każdy placek przycisnąć deseczka aby się nie powyginały.
    2. Krem miętowy:
    Krem miętowy:
    Do naczynia wlać kremówkę, mascarpone Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier puder ,wymieszać a na koniec dodać likier miętowy i ponownie wymieszać..
    3. Przełozenie:

    Przekładc placki kremem dobrze dociskając. Ciasto szczelnie
    zawinąć w folie spożywcza i wkłozyć na cała dobę do lodówki.

    4. Polewa czekoladowa:
    Masło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia i wyłozyc na wierzch ciasta.
    Gdy zgestnieje polewamy delikatnie lukrem zielonym tworząc tzw. esy floresy
    5. Lukier miętowy: Cukier ucierac , dodając po parę kropel soku z cytryny i rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa nadająca się do lukrowania.Mozna dodac ewnetulanie szczypte barwnika zielonego by kolor stał sie bardziej wyrazisty. Smacznego:)

Porady

-składniki na placki powinny miec temp.pokojowa. -blacha 25 na 35. -do kremu mietowego mozna dodac szczypte barwinika zielonego by kolorr był bardziej wyrazisty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować