Miętusek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Gdy w ogrodzie mięta nęciTo Jabłko miętuska kręciAromatyczny zielonyGalaretką ozdobiony.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • >2galaretki cytrynowe
    >3jabłka
    >śmietanka 30% 400ml
    <1śmietan-fix
    Ciasto;
    1szk szpinaku
    1szk liści mięty
    3jajka
    1mały proszek do pieczenia
    1cukier waniliowy
    1szk oleju
    2szk mąki krupczatki
    1szk cukru

Miętusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe ciasto podawać zimne z lodówki. 1. Jajka ubić z cukrem. Dodać rozdrobniony szpinak miętę zmiksowane ze szk oleju .Na koniec mąkę z proszkiem.Do piekarnika na 40-50min 180stopni.Na zimne ciasto wykładamy ubitą śmietanę.Do ciepłej galaretki dodajemy drobno posiekane jabłka aby uzyskać ładny kolor.Owoce nasiąkną galaretką i nie czarnieją.Gdy galaretka tężeje wykładamy na śmietanę.Zdobimy kokosem.Smacznego!

Porady

Szpinak i miętę miksuję z olejem i w takiej postaci dodaję do ciasta. Po sytym obiedzie taki deser jest idealny.Wiemy iż mięta poprawia trawienie i ma działanie dezynfekujące.Ciasto jest lekkie wilgotne i aromatyczne.

Komentarze

Podobne przepisy