Pyszna sałatka z kaszy kuskus o smaku miętowo limonkowym
20 min
Składniki:
300 g cukinii
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki skórki z limonki
150 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
1 łyżka soku z limonki
150 g kuskusu
1/3 szklanki listków mięty
100 g sera feta
Miętowy kuskus z cukinią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, nie obierać, zetrzeć na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy razem ze startym czosnkiem, podsmażyć 1 minutę, włożyć cukinię i smażyć przez około 5 - 7 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukinia zmięknie i delikatnie się podsmaży. Doprawić skórką cytrynową, solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
W garnku zagotować bulion razem z sokiem z limony. Odstawić z ognia, wsypać kuskus i wymieszać. Przykryć i zostawić na 5 minut do namoczenia. Zdjąć pokrywę i wymieszać kuskus widelcem, dodać cukinię, w razie potrzeby doprawić solą i pierzem, wymieszać. Przed podaniem połączyć z miętą oraz pokruszonym serem feta.
Komentarze