Miętowy kompot z jabłek i mirabelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miętę parzymy we wrzątku przez 5 minut. Po tym czasie wyrzucamy saszetki.
2.Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Mirabelki myjemy, dzielimy na połowy i wyjmujemy pestki. Owoce wrzucamy do garnka. Wsypujemy cukier i zalewamy miętą. Wstawiamy na ogień i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wlewamy jeszcze 1 szklankę wody i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut.
3.Po tym czasie sprawdzamy czy smak kompotu nam pasuje, jeśli jest za mało słodki dosładzamy według uznania i podgotowujemy przez minutę. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Porady
Jeżeli chcemy aby kompot był bardzo zimny i orzeźwiający przed podaniem możemy wstawić go na 30 minut do lodówki.
Komentarze