Miętowo-cytrynowe ciasto

0 (0 ocen)

Ciasto delikatne i nieco orzeźwiające

Składniki:

  • BISZKOPT I:
    7 jaj
    7 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    opakowanie kisielu cytrynowego
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT II:
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    opakowanie kisielu cytrynowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA MIĘTOWA:
    600 ml mleka
    6 żółtek
    pół szkl cukru
    1/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    pęczek świeżej mięty (liski i gałązki)
    1 margaryna

    PONADTO:
    500 ml śmietanki 30 %
    1/4 szkl cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    czekolada mleczna


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery Ciasto

Miętowo-cytrynowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT I:

    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem, na koniec dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stop C przez 30- 35 min
  • 2. BISZKOPT II:

    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem, na koniec dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stop C przez 30- 35 min
  • 3. MASA MIĘTOWA:

    Świeżą miętę drobno porwać, zalać gorącym mlekiem ( 500 ml) ,przykryć pokrywką i zostawić do zaparzenia (ok 30 min). Po tym czasie mleko odcedzić, miętę odcisnąć z mleka.
    W naczyniu zmiksować 100 ml mleka (pozostałego) cukier, żółtka, obie mąki.
    Do garnuszka wlać odcedzone mleko, doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowaną mieszankę jajeczną i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.
    Margarynę utrzeć na puch, dodać przygotowany budyń.Do smaku można dodać cukier puder. Podzielić na dwie części.
  • 4. PIANKA CYTRYNOWA:

    Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
    Śmietankę ubić na sztywno dodać cukier i tężącą galaretkę.
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA:

    biszkopt II- połowa masy miętowej - połowa biszkopta I- druga połowa masy miętowej - połowa biszkopta I- pianka cytrynowa - starta czekolada lub dowolne dekoracje

Porady

do masy miętowej można dodać pól kieliszka wódki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować