Miętowo-cytrynowe ciasto

  • wyświetlono: 875 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto delikatne i nieco orzeźwiające

IMG_20190607_134026_500

Składniki

BISZKOPT I:
7 jaj
7 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
opakowanie kisielu cytrynowego
1łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT II:
5 jaj
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
opakowanie kisielu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA MIĘTOWA:
600 ml mleka
6 żółtek
pół szkl cukru
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
pęczek świeżej mięty (liski i gałązki)
1 margaryna

PONADTO:
500 ml śmietanki 30 %
1/4 szkl cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
czekolada mleczna


Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Miętowo-cytrynowe ciasto

  • 1. BISZKOPT I:

    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem, na koniec dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stop C przez 30- 35 min
  • 2. BISZKOPT II:

    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem, na koniec dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stop C przez 30- 35 min
  • 3. MASA MIĘTOWA:

    Świeżą miętę drobno porwać, zalać gorącym mlekiem ( 500 ml) ,przykryć pokrywką i zostawić do zaparzenia (ok 30 min). Po tym czasie mleko odcedzić, miętę odcisnąć z mleka.
    W naczyniu zmiksować 100 ml mleka (pozostałego) cukier, żółtka, obie mąki.
    Do garnuszka wlać odcedzone mleko, doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowaną mieszankę jajeczną i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.
    Margarynę utrzeć na puch, dodać przygotowany budyń.Do smaku można dodać cukier puder. Podzielić na dwie części.
  • 4. PIANKA CYTRYNOWA:

    Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
    Śmietankę ubić na sztywno dodać cukier i tężącą galaretkę.
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA:

    biszkopt II- połowa masy miętowej - połowa biszkopta I- druga połowa masy miętowej - połowa biszkopta I- pianka cytrynowa - starta czekolada lub dowolne dekoracje

Porady

do masy miętowej można dodać pól kieliszka wódki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto cytrynoweciasto mietoweciasto miętowo-cytrynowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto miętowe

Dodane przez: agazlotko

Miętowe ciasto

Na pewno wszystkim posmakuje

Dodane przez: FANIA

Ciasto miętowe

Bardzo smaczne ciasto o niecodziennym...

Ciasto czekoladowo – miętowo – jogurtowe

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowo – miętowo – jogurtowe

Dla wielbicieli ciast o wiodącym...

Ciasto cytrynowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto cytrynowe

Ciasto jest przepyszne i orzeźwiające.

Ciasto miętowe

Dodane przez: pkrasinska

Ciasto miętowe

ciekawe zastosowanie landrynek

Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową

Dodane przez: dorota w

Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową

Wilgotne ciasto mocno cytrynowe....