Miętowe kluseczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pomysł na szybki obiad,idealny na upały.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg mąki pszennej
    kostka twarogu
    4 jajka
    100 ml ciepłego mleka
    szczypta soli
    kilka gałązek mięty
    pół kostki masła
    4 łyżki bułki tartej

Miętowe kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę,sól,oraz twaróg,jajka i ciepłe mleko,całość zagniatamy,ciasto musi być ciągnące.Na koniec dodajemy posiekaną na drobno miętę.
    2.Do osolonego wrzątku,przecieramy ciasto(używając tarki do klusek),chwilę gotujemy,odcedzamy.
    3.Roztapiamy masło,dodajemy bułkę tartą,smażymy do zezłocenia,polewamy kluseczki.Podajemy z maślanką.

Porady

Kluski najlepiej wymieszać z masłem,wtedy się nie skleją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy