Miętowe ciasteczka

4 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jak wykorzystać miętę ? Łatwe z wykonaniu, aromatyczne ciasteczka, polecam.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • miękkie masło 150 g
    cukier puder 30 g
    mąka pszenna 220-250 g
    świeża mięta 10 g
    bratki i floksy do przybrania
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka

Miętowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki mięty rozdrabniamy z malakserze.
    Dodajemy miękkie masło, cukier puder i początkowo 220 g mąki.
    W miarę potrzeby dosypujemy mąkę.
    Należy pamiętać że im mniej dodamy mąki , tym bardziej chrupiące będą ciasteczka.
    Ciasto zawinąć w przezroczystą folię i schłodzić.
    Na blat obficie posypany mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy folią, wałkujemy na grubość ok. 3/4 cm, i wykrawamy dowolne wzory.
    Ciasto jest dość miękkie,i jeśli chcemy na górze zrobić ozdobny wzór dobrze jest wierzch lekko podsypać mąką.
    Kwiaty do ciasteczek przyklejamy na wodę.
    Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 190 C około 12 minut.
    Powinny mieć delikatnie beżowy kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować