Mietowa poezja

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten aromatyczny smak i zapach mile zaskoczył moich gości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 4 łyżki mąki
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa miętowa:
    - 2 op. landrynek miętowych
    - ¼ szkl. wody
    - budyń śmietankowy
    - 360 ml mleka
    - 200 g masła
    - 2 łyżki cukru

    Masa śmietankowa:
    - szklanka śmietany 36 %
    - 1 op. galaretki np. agrestowej

    Dodatkowo:
    - opakowanie krakersów
    - gorzka czekolada

Mietowa poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i żółtka. Mąkę przesiej z
    proszkiem do pieczenia. Dodaj do ubitych jaj i delikatnie wymieszaj. Piecz
    15 minut w temp. 170 st.
  • 2. Landrynki rozpuść podgrzewając w wodzie. Budyń wymieszaj z niewielką
    ilością mleka. Resztę zagotuj z cukrem dodając rozmieszany proszek
    budyniowy. Pod koniec gotowania wlej syrop miętowy. Pozostaw do
    ostygnięcia. Po czym utrzyj z masłem.
  • 3. Galaretkę rozpuść w ½ szkl. gorącej wody. Pozostaw do ostygnięcia.
    Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając tężejącą
    galaretkę.
  • 4. Złożenie ciasta:
    Na biszkopt wyłóż masę miętową, całość przykryj krakersami,
    następnie wyłóż krem śmietankowy , na wierzch zetrzyj gorzką
    czekoladę. Wstaw do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy