600 g fileta z indyka
50 g rukolo
2 łyżki kukurydzy konserwowej
100 g topionego serka kremowego
3 łyżki śmietany 30%
sok z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
zioła prowansalskie
szczypta słodkiej i ostrej papryki
sól i pieprz
Mieszki z indyka z kukurydzą i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć,osuszyć,pokroić na plastry i delikatnie rozbić na cienkie i jak największe płaty.
Skropić sokiem z cytryny oprószyć ziołami prowansalskimi,sola i pieprzem,odstawić na 30 minut.
2.Kremówkę podgrzać(nie gotować),dodać serek topiony i ogrzewać,aż się rozpuści.
Rukolę umyć,osączyć parę listków zostawić do dekoracji,resztę wrzucić do sosu wraz z kukurydzą i ogrzewać jeszcze 3-4 minuty,odstawić do przestudzenia.
3.Na płaty mięsa nakładać nadzienie formując sakiewki u góry związać nicią bawełnianą.
Gotowe mieszki układać na blaszce do pieczenia włożoną folia aluminiową.
Olej wymieszać z paprykami i przy pomocy pędzelka posmarować mięso.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 30 minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu udekorować odłożonymi listkami rukoli.
Komentarze