Mieszanka warzywna w zalewie pomidorowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowanej mieszanki warzywnej, warto przygotować kilka słoików na zimę. W spiżarni postoi nawet rok, a zawszy jest w zasięgu ręki, gdy niespodziewani gości u drzwi. Wykonanie bardzo proste, a mięsa i wędliny w doskonałym towarzystwie:)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. małej, młodej cukinii
    1/2 kg. ogórków gruntowych
    2 papryki czerwone
    2 papryki żółte
    2 marchewki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 płaskie łyżki soli
    Zalewa:
    2 szklanki przecieru pomidorowego np. passaty
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki octu
    2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    małe słoiki-najlepiej tej samej wielkości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Mieszanka warzywna w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszanka warzywna w zalewie pomidorowej 1. Marchewkę obieram, myję, kroję w maleńką kosteczkę, czosnek przeciskam przez praskę, cebulę i cukinię kroję w pół plasterki, paprykę oczyszczam i kroję w paseczki, a ogórki bez obierania kroję w plasterki, wszystkie składniki solę, mieszam, odstawiam na noc. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, studzę, dodaję do przygotowanych warzyw, dodaję natkę pietruszki, mieszam, nakładam do słoików, zakręcam, pasteryzuję ok. 30 minut, wystawiam z wody do góry dnem. Gdy słoiki wystygną wynoszę do spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować