Mięso ze słoika z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mięso myjemy, wycinamy wszystkie tłuste kawałki. Chude mięso kroimy w większą kostkę a tłuste łącznie z boczkiem, w drobną kostkę.
2.Przekładamy je do miski, wsypujemy całą peklosól i dokładnie mieszamy. Mięso odkładamy do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień należy je przemieszać.
3.Po upływie tego czasu mięso przekładamy do większej miski, dodajemy wszystkie przyprawy, żelatynę, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Do umytych słoików nakładamy mięso do 3/4 ich wysokości. Dokładnie zakręcamy.
4.Pasteryzujemy metodą potrójnego gotowania. W pierwszy dzień gotujemy słoiki w wodzie 1 godzinę, wyjmujemy i studzimy. Na drugi dzień gotujemy 45 minut i ponownie studzimy.
5.Mięso chłodzimy, kiedy galaretka zastygnie można je otworzyć i zjeść.
6.Słoiki z mięsem tak przygotowane długo i świetnie się przechowują i pysznie smakują.
Komentarze