MIĘSO ZE SŁOIKA Z GALARETKĄ

4.39 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięso ze słoika smakuje wybornie, smaczne, pachnące i otulone galaretką. Prawdziwy smak dzieciństwa.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •2 kg łopatki wieprzowej
    •0,5 kg boczku
    •50 g peklosoli
    •6-7 ząbków czosnku
    •1 łyżka pieprzu
    •majeranek tylko do smaku
    •1 łyżeczka utartej kolendry
    •1 szklanka wody
    •3 łyżki żelatyny spożywczej

    NA KAŻDY SŁOIK :

    •1-2 kulki ziela angielskie
    •po liściu laurowym
    •kilka kulek pieprzu
    •około 6-8 słoików 0,5 l
Wystaw ocenę:

4.39 (188 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Mięso ze słoika z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mięso myjemy, wycinamy wszystkie tłuste kawałki. Chude mięso kroimy w większą kostkę a tłuste łącznie z boczkiem, w drobną kostkę.
    2.Przekładamy je do miski, wsypujemy całą peklosól i dokładnie mieszamy. Mięso odkładamy do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień należy je przemieszać.
    3.Po upływie tego czasu mięso przekładamy do większej miski, dodajemy wszystkie przyprawy, żelatynę, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Do umytych słoików nakładamy mięso do 3/4 ich wysokości. Dokładnie zakręcamy.
    4.Pasteryzujemy metodą potrójnego gotowania. W pierwszy dzień gotujemy słoiki w wodzie 1 godzinę, wyjmujemy i studzimy. Na drugi dzień gotujemy 45 minut i ponownie studzimy.
    5.Mięso chłodzimy, kiedy galaretka zastygnie można je otworzyć i zjeść.
    6.Słoiki z mięsem tak przygotowane długo i świetnie się przechowują i pysznie smakują.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować