Mięso z udek w sosie z czosnkiem niedźwiedzim

4.5 (148 ocen)

  • 20 min

Delikatne mięso z udek kurczaka. do tego śmietanowy sos z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Wspaniale pasuje z ryżem czy ziemniakami z wody .

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg udek

    kilka liści czosnku niedźwiedziego

    sól

    pieprz

    masło klarowane

    2 szklanki bulionu warzywnego

    1 łyżeczka mąki

    1/2 szklanki śmietany 30 %


Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso z udek w sosie z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy , osuszamy , ściągamy skórę. Przecinamy udko i delikatnie oddzielamy mięso od kości. Każdy kawałek solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy mięso z obu stron.
  • 2. Dolewamy 2 szklanki bulionu warzywnego. Dusimy ok 10 min. Mieszamy śmietanę 30 % z łyżeczką mąki. Zaciągamy sos. Czosnek niedźwiedzi myjemy osuszamy i blendujemy. Dodajemy do sosu. Mieszamy ,doprawiamy sola i pieprzem do smaku. zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować