Mięso w sosie z różowego wina

5 (172 ocen)

Szybkie i pyszne mięso do obiadu. Uwielbiam go z kaszą.

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki
    1/2 szklanki różowego wina (wytrawne)
    20 dag pieczarek
    1 duża cebula
    150 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka sosu sojowego
    2 ząbki czosnku
    pieprz cayenne
    papryka słodka
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Sosy

Mięso w sosie z różowego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso w sosie z różowgo wina 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Pieczarki umyć, osuszyć pokroić cieniutko w plasterki. Na patelni rozgrzać olej obsmażyć mięso z obydwóch stron. Dodać cebulę podsmażyć razem z mięsem. Gdy cebula się podsmaży dodać pieczarki i smażyć aż z pieczarek wyparuje woda. Wlać wino i odparować. Czosnek obrać pokroić w plasterki dodać do mięsa. Mięso przyprawić według własnego smaku. Gdy mięso będzie już miękkie dodać śmietanę, chwilkę jeszcze dusić.
  • Mięso w sosie z różowego wina 2. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować