Mięso w białym winie z ziołami

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Sposób przygotowania podpatrzony z kuchni włoskiej. Efekt końcowy- ,,palce lizać"

  • 30 min

Składniki:

  • Porcja dla 2 osób:
    600/700 gram dowolnego mięsa( ja użyłam drobiowego z kośćmi i dorzuciłam wieprzowego)
    500 ml białego wina
    główka czosnku (jak lubimy)
    2 łyżki sosu sojowego
    rozmaryn
    tymianek
    papryczka chilli
    estragon
    sól, pieprz- kilka całych ziarenek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso w białym winie z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Półtora lub przynajmniej jeden dzień przed planowanym posiłkiem zalewamy mięso winem, dosypując przyprawy. Czosnek miażdżymy i wraz z łupkami( nadają intensywniejszy smak a tak zmiękną że ich nie znajdziecie) i dokładamy do mięsa. Teraz wystarczy tylko co kilka godzin mięso przemieszać by w całości przeszło winem i przyprawami. Przed planowanym posiłkiem mięso dusimy na wolnym ogniu ok 2 godzin, dolewamy sos sojowy i w razie potrzeby doprawiamy.

Porady

Mięso jest wspaniałe- ja wszystko moczyłam ok 40 godzin, kości tak zmiękły że można je było jeść!! Mięso wieprzowe było tak delikatne i miękkie że ,,rozpływało” się w ustach. Zioła, chili i pieprz nadały pikantności ale ich ilość tych dodatków zależy tylko od was.;) ale dla mnie wszystkie w.w. przyprawy są wspaniale- a najważniejsze do mięs to tymianek, estragon i rozmaryn. Gorąco polecam!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować