MIĘSO MIELONE ZAPIEKANE Z WARZYWAMI

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od koleżanki i korzystam z niego bardzo często. Domownicy i goszczący u nas przyjaciele po prostu je uwielbiają :-)

  • 30 min

Składniki:



  • Składniki na 4 porcje:

    -Oliwa z oliwek
    -1 dorodna cebula
    -2 ząbki czosnku
    -500 gramów mięsa mielonego
    -1 marchewka
    -Seler zwyczajny
    -Garść groszku lub kukurydzy
    -Mała cukinia
    -Sos pieczeniowy ciemny
    -Kilka dorodnych ziemniaków na puree
    -Masło i mleko na puree
    -Ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso mielone zapiekane z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej.

  • 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę a następnie po zeszkleniu, dodajemy drobno posiekany czosnek. W tym czasie obrane ziemniaki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ( wrząca woda znacznie przyśpieszy proces gotowania).
  • 3. Na patelnie, na której, znajduje się cebula i czosnek, dodajemy mięso mielone staramy się go opiec w miarę szybko z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. W czasie, gdy nasze mięso się podsmaża, wrzucamy posiekaną w plasterki marchewkę do wrzącej wody tak, aby ugotować ja na pólmiękko.
  • 4. Starając się mieszać mięso od czasu do czasu, przygotowujemy sos pieczeniowy. Gdy mięso jest już gotowe to w tej samej patelni zalewamy go wcześniej przygotowanym sosem. Skręcamy palnik na mniejszą temperaturę.
  • Mięsko z warzywami i sosem pieczeniowym, 5. Następnie dodajemy warzywa: posiekany w plasterki seler zwyczajny, garść groszku lub kukurydzy, posiekaną w plasterki cukinie oraz na pól miękką marchewkę. Zostawiamy nasze danie na kilka kolejnych minut na małym ogniu.
  • 6. Do tego czasu nasze ziemniaki powinny być już gotowe wiec przygotowujemy nasze puree.
  • Ziemniaczane puree przekładamy delikatnie na wierzch. 7. Gdy sos zacznie wrzeć przelewamy wszystko do naczynia żaroodpornego oraz ziemniaczane puree przekładamy delikatnie na wierzch.
  • 8. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut na 180⁰C( czas zależny jest od waszego piekarnika, więc proponuję monitorować przebieg pieczenia).
  • 9. Po tym czasie wyciągamy nasze danie i posypujemy żółtym serem startym na drobnym tarle i wkładamy ponownie do piekarnika na około 20 minut.
  • 10. Możemy podkręcić temperaturę. Nasze danie jest gotowe wówczas, gdy ser ładnie się roztopi i zarumieni.
  • 11. Danie możemy podawać np. z fasolką zieloną jak na zdjęciu, ale może być to również brokuł lub inne warzywo, które lubicie SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować