Mięso marynowane na grilla

4.5 (187 ocen)

Marynaty zmiękczają mięso i nadają mu smaku. Wciąż trwa sezon grillowy, więc pewnie niektórym z Was uda się jeszcze skorzystać z mojego przepisu,

Składniki:

  • 1- 1,5 kg mięsa ( szynki lub karczku)
    Marynata:
    0,5 szkl oleju lub oliwy
    ok 0,5 szkl czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
    ,5 szklanki oliwy lub oleju
    3 ząbki czosnku
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki przyprawy kucharek
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich ( w sezonie polecam świeże zioła- oregano, bazylia, szałwia itp)
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka musztardy
    0,5 łyżeczki carry
    kilka kropel sosu sojowego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Sosy

Mięso marynowane na grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso marynowane na grilla 1. Mięso myjemy, usuwamy nadmiar tłuszczy i kroimy w plastry grubości ok 1,5 cm. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z wszystkimi składnikami marynaty. Mięso mieszamy z marynatą w misce i odstawiamy do lodówki. ( najlepiej na 24 h, ale można także rano przygotować mięso i grillować już wieczorem)
  • Mięso marynowane na grilla 2. Tak zamarynowane mięso smażymy po kilka minut z każdej strony. Najlepiej podawać z lekką sałatką - np: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szybka-salatka-na-grilla-3
    lub/i ziołowym sosem : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ziolowe-pesto-8

Porady

zamarynowane mięso można także mrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata do mięs Marynata Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować