Mięso duszone z cukinią, papryką, orzeszkami i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy Kucharkiem, chilli, pieprzem, oprószamy mąką. Orzeszki rozdrabniamy w blenderze.
2.W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso i smażymy mieszając. Następnie dodajemy orzeszki, musztardę, kurkumę, kminek i razem smażymy na małym ogniu około 5 minut (od czasu do czasu mieszając).
3.Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do garnka z mięsem.
4.Cukinię obieramy, kroimy w kostkę (jeśli ma pestki to wydrążamy je) i dusimy na małym ogniu (na patelni, na której smażyliśmy cebulę) 10 minut pod przykryciem, gotową dodajemy do mięsa.
5.Papryki oczyszczamy, kroimy w paseczki, wrzucamy do mięsa, wsypujemy soczewicę, zalewamy gorącą wodą i dusimy na małym ogniu 40 minut od czasu do czasu mieszając.
6.Do gotowego dodajemy kolendrę lub pietruszkę. Podajemy np. z Pilaw'em lub ziemniaczkami.
7.PILAW: Ryż myjemy na sicie, osączamy przez około 10 minut. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy ryż i mieszając smażymy około 3 minuty.
8.Wsypujemy przyprawy, mieszamy, wlewamy gotującą się wodę i gotujemy ryż pod przykryciem na małym ogniu 15 minut aż ryż wchłonie wodę (przez ten czas nie mieszamy ryżu i nie podnosimy pokrywki).
9.Następnie odkrywamy ryż i jeszcze chwilkę gotujemy, by odparować resztę wilgoci.
10.Do gotowego dodajemy kolendrę lub pietruszkę, musztardę i delikatnie mieszamy widelcem, by nie połamać ziaren.
Komentarze