Mięso duszone z cukinią, papryką, orzeszkami i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 15 min

przepyszne, aromatyczne mięso, które przygotowałam inspirując się smakami kuchni Bliskiego Wschodu, doskonale smakuje z Pilaw'em lub ziemniaczkami:)))

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    ½ kg schabu b/k
    mąka
    1 szklanka orzeszków ziemnych solonych
    przyprawa do dań Kucharek
    pieprz czarny
    chilli
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    1 cebula
    1 średnia cukinia
    2 małe papryki czerwone lub 1 duża
    3 łyżki soczewicy czerwonej
    1 szklanka gorącej wody
    kurkuma
    kminek mielony
    2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
    olej do smażenia

    PILAW (2 porcje)
    100 g ryżu basmati
    250 ml gotującej się, osolonej wody
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    kurkuma
    chilli
    2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso duszone z cukinią, papryką, orzeszkami i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy Kucharkiem, chilli, pieprzem, oprószamy mąką. Orzeszki rozdrabniamy w blenderze.
  • 2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso i smażymy mieszając. Następnie dodajemy orzeszki, musztardę, kurkumę, kminek i razem smażymy na małym ogniu około 5 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 3. Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do garnka z mięsem.
  • 4. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę (jeśli ma pestki to wydrążamy je) i dusimy na małym ogniu (na patelni, na której smażyliśmy cebulę) 10 minut pod przykryciem, gotową dodajemy do mięsa.
  • 5. Papryki oczyszczamy, kroimy w paseczki, wrzucamy do mięsa, wsypujemy soczewicę, zalewamy gorącą wodą i dusimy na małym ogniu 40 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 6. Do gotowego dodajemy kolendrę lub pietruszkę. Podajemy np. z Pilaw'em lub ziemniaczkami.
  • 7. PILAW: Ryż myjemy na sicie, osączamy przez około 10 minut. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy ryż i mieszając smażymy około 3 minuty.
  • 8. Wsypujemy przyprawy, mieszamy, wlewamy gotującą się wodę i gotujemy ryż pod przykryciem na małym ogniu 15 minut aż ryż wchłonie wodę (przez ten czas nie mieszamy ryżu i nie podnosimy pokrywki).
  • 9. Następnie odkrywamy ryż i jeszcze chwilkę gotujemy, by odparować resztę wilgoci.
  • 10. Do gotowego dodajemy kolendrę lub pietruszkę, musztardę i delikatnie mieszamy widelcem, by nie połamać ziaren.

Porady

możemy też podać z kaszą lub ziemniakami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować