Mięso duszone w sosie z pietruszką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Na szybko i bez skomplikowanych dodatków.

  • 40 min

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 40 dag
    marchew 2 sztuki
    cebula 1 sztuka
    pietruszka 1 pęczek
    czosnek 1-2 ząbki
    sól
    pieprz
    olej
    mąka


Mięso duszone w sosie z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić na drobne kawałki. Czosnek rozgnieść ze solą, dodać do mięsa, oprószyć pieprzem i wymieszać.

    Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Na patelni albo w rondlu rozgrzać olej, dodać połowę drobno pokrojonej cebuli. Dodać mięso i marchew, razem lekko przesmażyć. Podlać wodą lub bulionem i dusić.

    Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać, dodać do sosu. Sos zagęścić odrobiną mąki i dodać resztę pokrojonej cebulki. Doprawić do smaku i wszystko przez chwilę dusić.

Komentarze

Podobne przepisy