Mięsny warstwowiec z marchewką i porem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne świąteczne mięso idealne zarówno na zimno jak i na gorąco. Zasmakuje każdemu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    • podwójna pierś z kurczaka
    • 1 kg mielonego mięsa (w mnie karkówka)
    • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
    • 1 duża cebula
    • 4 duże marchwie
    • 3 duże pory
    • sól
    • pieprz
    • 2 jajka
    • 500 g śmietany 18%
    • rozmaryn
    • koperek
    • 300 g sera żółtego
    • gałka muszkatołowa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Mięsny warstwowiec z marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsny warstwowiec z marchewką i porem 1. Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Z piersi kurczaka wkrawamy cienkie filety, ubijamy cienko jak na kotlety. Układamy cienką warstwą w naczyniu żaroodpornym. Delikatnie solimy i pieprzymy. Śmietanę 18% doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połową śmietany smarujemy filet z kurczaka.
    Marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojony w półplasterki por przesmażamy na maśle klarowanym. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na filety z kurczaka. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy go na warzywa.
    Mięso mielone łączymy z odciśniętą z nadmiaru płynu bułką, jajkami, drobno posikanym świeżym rozmarynem, koperkiem i drobno posiekaną przesmażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem i całość dobrze wyrabiamy dłonią. Mięsną masę wykładamy na ser. Całość wieńczymy pozostałą śmietaną. Pieczemy ok. 1,5 godziny, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować