Mięsny torcik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Torcik wygląda dość kusząco i na pewno zachwyci wszystkich, którzy będą mieli możliwość go spróbować.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - mięso mielone drobiowe - 1 opak - 500 g
    - suszone pomidory - 5 szt - ja użyłam tych z Rossmana
    - makaron penne - 250 g
    - pieczarki - 6 szt
    - cebula - 1 szt
    - mleko - 400 ml
    - jajko - 3 szt
    - sól, pieprz, papryka mielona słodka, czubryca
    - olej - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Mięsny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • --- 1. Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut (u mnie 1/2 czasu zaleconego na opakowaniu).
  • --- 2. Pieczarki i cebulę kroimy i smażymy na 1 łyżeczce oleju. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem. Podsmażoną cebulę i pieczarki mieszamy z mięsem mielonym, przyprawiamy solą, pieprzem i czubrycą.
  • --- 3. Gotową mięsną masą wykładamy spód okrągłej tortownicy (u mnie śr. 30 cm).
  • --- 4. Na mięso wykładamy podgotowany makaron i zalewamy masą jajeczno- mleczną, którą przygotowujemy mieszając mleko z jajkami i słodką papryką. Na wierzch wysypujemy pokrojone w kostkę suszone pomidory
  • --- 5. Cały tort pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 60 min. Smacznego:)

Porady

Do masy jajeczno-mlecznej można dodać straty ser żółty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować